Magyar Nyelvű Virtuális Csillagászati Szakkör

Amatőrcsillagászoknak, távcsőtulajdonosoknak, s a gyakorlati csillagászat iránt érdeklődőknek!
Utolsó frissítés: 2007.XII.30.


Feladatsorok

Tavasz
vagy tél éjfél után
Nyár
vagy tavasz éjfél után
Ősz
vagy nyár éjfél után
Tél
vagy ősz éjfél után
Bolygók
egész évre szétosztva

Előszó helyett:

Szeretettel köszöntöm látogatóimat az első magyar nyelvû virtuális csillagász-szakkörben!
A szakkör tematikája elsősorban gyakorlati feladatokat tartalmaz (4 évszakra és 4 nehézségi szintre bontva), és három célja van:

Ki kell mennünk tehát az ég alá, utána kell olvasnunk bizonyos dolgoknak, véleményt kell alkotnunk, rövid leírásokat és rajzokat kell elkészítenünk (a rajzolás egy nagyon fontos tréning ahhoz, hogy a szemünk és agyunk közötti bioszoftver 1.0.0 állapotú alapverzióját továbbfejlesszük!), a bátrabbaknak még fotózásra és tudományos munkára is lesz lehetőségük! A legszebb házifeladat megoldásokat hamarosan beinduló fórumonkon közzétesszük, s ajándékkal honoráljuk! Aki mindettől nem riad vissza, és mind a négy nehézségi fokot mind a négy évszakban sikerrel veszi, az egy gyakorlati vizsga után megkapja az "Amatőrcsillagászati Jogosítványt" is!
A feladatokat úgy válogattuk össze, hogy a munkába akármikor be lehessen kapcsolódni, s emellett mindenki a saját tempójában végezhesse a szakkört. A négyszer négy évszakra (4 év) beosztott feladatsor azonban minden további nélkül akár 10 hónap alatt is elvégezhető. Az "első szint" (melynek elvégzéséhez még távcső se kell!) után szakosodnak virtuális szakköröseink: az "a" csoportba a binokulárral rendelkezők, a "b" csoportba a távcsövek tulajdonosai kerülnek. A szakkörön belül a tegeződés gyakorlata az elfogadott.

Mindehhez sok kitartást és derült, csillagos eget kíván a (virtuális) szakkörvezető:
Szánthó Lajos


Fizika és földrajz szakos tanárok figyelmébe: a virtuális szakkör tematikája az Esztergomi Nyári Csillagászati Szabadegyetem tematikájához kapcsolódik.